Gustav Wied – en særlig himmelseng

Prøv en nat i Gustav Wieds himmelseng.

BOOK VÆRELSE

I luksussuiten på Rold Gl. Kro står den danske forfatter, dramatiker og samfundsrevser Gustav Wieds (1858-1914) himmelseng!

Gustav Wied gav gennem sit forfatterskab et kritisk, nådesløst og humoristisk blik på Danmark anno 1900, hvor der ofte var rettet en særlig kritik mod det gode borgerskab.
Gustav Wied er specielt kendt for romanen Livsens Ondskab (1899), som senere er blevet filmatiseret, og teaterstykket Skærmydsler (1901), som blev skrevet og opsat på Det Kongelige Teater.
Gustav Wied tilpassede også den oldgræske dramaform Satyrspillet til moderne tid og skrev flere satiriske dramaer, heriblandt Dansemus (1905). Her tegner Wied et satirisk billede af Danmark, hvor danskerne løber rundt som forvirrede mus: ”Dansen synes ikke at more dem, men de kan ikke andet,” som stoikeren Melling, der optræder i stykket, siger.

Kilde: Litteratursiden

 Du er vist et ulykkeligt menneske, Knagsted! – Ha! Hva’ for et fruentimmer har ruget den ud? Fordi man ikke for længe siden er død af grin, behøver man da ikke netop være ”u”lykkelig … med himmelvendt U! – Jeg kan ikke forstå dig, Knagsted! sagde overlæreren dybt bekymret. – Jeg kan sandelig ikke forstå dig! – Det kan du jo ta’ dig let, lille Overclausen. Hva’ fanden skulle du gå rundt og ”forstå” mig for? Altid skal I ”forstå”. Når man først forstår noget, så er det jo kedeligt, mand.

 

”Livsens Ondskab”, s. 271-72